1921'den beri YEDİ OCAK

26.01.2023 453

YEDİ OCAK İLKOKULU TARİHÇESİ

1910'dan önce , Osmaniye'de, Maarif Vekaletine ait hiçbir eğitim kurumu yoktur. Sancak merkezinin Osmaniye'ye gelişi ile eğitim faaliyetleri önem kazanmaya başlamıştır. "Bütün Yönleriyle Osmaniye" adlı sempozyum kitabının "Osmaniye'de Eğitim" bölümünde yazdığı gibi, okul 1911 yılında, devrin mutasarrıfı Kani Bey Tarafından değil, Hicaz demiryolunun inşası esnasında, Almanlar tarafından 1907 yılında inşa edilmiştir. "Kanun-i Sani İlk Mektebi" adı ile 1911 yılında eğitim-öğretim hizmetine sunulan okul, Kani Bey tarafından hizmete açılmıştır. İnşa edildiğinde yapılış amacına uygun olarak , ilk önce Almanlar tarafından hastane olarak kullanılmıştır. Okulun inşası sırasında kullanılan malzeme ve mimari, Osmaniye ve çevresinde tren istasyonları hariç, başka hiçbir binada yoktur. Bu binanın aynısı Tarsus ve Yenice arasında, Kamber Höyüğü köyünde, Almanlar tarafından inşa edilmiştir. Bina Birinci Dünya Savaşı yıllarında, hastane ve karargah olarak da kullanılmış olup 1911 yılında eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Ancak 1914 yılında başlayan Cihan Harbi ve işgalden sonraki Milli Mücadele yıllarında, dönemin ağır şartlarından dolayı 1923'e kadar açılmamak üzere eğitim-öğretime ara verilmiştir. İşgal yıllarında, okulda Fransızlar tarafından Fransızca dersleri verildiği söylentileri gerçeği yansıtmamaktadır. Zira okul, Milli Mücadele yıllarında da hastane ve önemli bir mevzi olarak kullanılmıştır. Uzun süren harp yıllarından sonra , halkın "Koca Mektep" dediği bina, aşırı derecede tahrip olmuş, bu yüzden, Osmaniye'nin düşman işgalinden kurtuluşundan sonra da bir süre okulda eğitim-öğretim yapılamamıştır. Eğitim öğretimin daha fazla aksamaması ve binanın onarılması için mektebin geçici olarak başka bir yere taşınmasına karar verilmiştir. İlk tamiratı 1914 yılında 44. Fırka tarafından yapılan mektebin 2. Tamiratı, 1930 yılında, 3. Tamiratı ise 1938 yılında, çatının yenilenmesi ve tarihi kiremitlerin yenileri ile değiştirilmesiyle yapılmıştır. Bu tamirattan yedi yıl sonra, 1945 yılında, daha büyük çapta tamir edilen okul, 1954 ve 1959 yıllarında iki kez daha ciddi bir tamirat görmüştür. En son tamirat 1973-1974 yıllarında yapılan mektebin çatısı tamamıyla sökülen binaya, ikinci bir kat eklenmiştir. Ancak ekleme sonucunda okulun orijinal mimarisinde olmayan bir görüntü ortaya çıkmıştır. Dil devrimi sürecinde okulun adında değişikliğe gidilmiş ve 1934 yılında Osmaniye'nin kurtuluşu olan "yediocak" tarihi olulun yeni ismi olmuş ve okul "Yediocak İlkokulu" adı ile eğitim-öğretim hayatına devam etmiştir.